Open House Brno na Špitálce

13. May 2023 10:00

Špitálka 6, Brno

Festival architektury Open House Brno se uskuteční již pošesté. Jeho návštěvníci budou moct i letos zavítat do míst, která běžně nejsou veřejnosti přístupná. Zájemci se mohou těšit také na prozkoumání areálu Špitálky. Ten dnes využívají brněnské teplárny, jeho část se nicméně v budoucnu přemění na chytrou čtvrť.

Areál Špitálka je místem, v němž se daří inovacím. A to jak v minulosti, tak i dnes. V roce 1930 zde byl spuštěn provoz teplárny, v níž se společně s teplem vyráběla také elektřina. Tím se Špitálka zapsala do historie teplárenství, neboť kombinovaná výroba tepla i elektřiny byla tehdy v Československu ryze průkopnickým počinem. Zároveň díky nové teplárně zaniklo několik desítek továrních komínů, čímž se razantně přispělo ke zvýšení kvality kvalitě ovzduší ve městě. 

Nyní, téměř po 100 letech, chce Špitálka na svou inovativní minulost navázat. Zatímco východní část areálu bude dál sloužit původnímu účelu, západní část se přemění v chytrou čtvrť. Ta se stane místem pro moderní bydlení, úspěšné podnikání i příjemné trávení volného času. Chytrá čtvrť bude ekologicky šetrná a využije řadu prvků, které reagují na změny klimatu. Špitálka tak po letech znovu ukáže, jak lze udržitelně přistoupit k rozvoji města a chránit tím životní prostředí.

Návštěvníci Open House Brno se ve Špitálce seznámí jak s minulostí, tak i budoucností areálu. Poznají jeho východní část, která je nadále plně v provozu brněnských tepláren, i část západní, jež je určena pro výstavbu chytré čtvrti.